Temel Analiz Nedir?
Bu yazımızda temel analiz nedir, temel analiz nasıl yapılır gibi soruların yanısıra temel analizin faydaları ve amaçlarını inceleyeceğiz.
Temel analiz bir şirketin finansal tablolarını kullanarak yapılan risk ve fırsat belirleme çalışmasıdır. Temel analizde şirketin üretmiş olduğu bilanço, gelir tablosu, nakit akış tablosu gibi kaynaklarla makroekonomik ve sektörel göstergelerden de faydalanılır.
Amaç şirketin finansal yapısını ve ekonomik gidişatı değerlendirerek gelecekte oluşabilecek riskleri ve fırsatları öngörmektir. Eğer temel analizi yapılan şirketin başarısının ileride daha da artacağı değerlendiriliyorsa yatırım portföyüne dahil edilebilir. Firmanın risklerinin artacağı ve bunun olumsuz etkileri olabileceği değerlendiriliyorsa da yatırım portföyünden çıkartılır.
Temel analizi hangi şirketlere yatırım yapabileceğimizi belirleyen bir ön filtre olarak da düşünebiliriz. Borsadaki yüzlerce şirketi her gün takip etmek olanaksız olduğuna göre, öncelikle bir yatırım portföyü oluşturulmalıdır. İşte bu portföy temel analiz ile oluşturulur. Portföyde yer alan şirketlere hangi anda yatırım yapacağımızı ise kısa vadeli takip ve teknik analiz yöntemleriyle belirleyebiliriz.
Temel analiz yapılmadan doğrudan kısa vadeli takip sistemlerinin kullanılması, riskli firmalara yatırım yapılması sonucu doğurabileceği için yatırım zararlarını arttıracaktır.
Yatırımlarımızı orta-uzun vadeli değerlendirerek şirketlerin başarısına ortak olmak, spekülasyonlardan fazla etkilenmeden, bilinçli kazanç sağlamak için yatırım yapılacak şirketler temel analizle seçilmelidir. Böylece borsa güvenli bir yatırım aracı olarak kullanılabilir, aynı zamanda fonlar kaliteli şirketlerle buluşmuş olur.
F-ray olarak kolay anlaşılabilir temel analiz raporlarımız sayesinde hiç finans bilginiz olmasa dahi bilinçli karalar verebilmenize yardımcı oluyoruz. Siz de bilimsel ve somut kriterler ile yatırım kararlarınızı verin ve kazanç sağlayın.