Osilatörler, teknik analizde kullanılan momentum göstergeleridir ve değerleri bir üst ve alt bantla sınırlanmıştır. Momentum, gerçek fiyat seviyeleri yerine fiyat değişikliklerinin hızını ölçer. Osilatörler birçok farklı şekilde kullanılır. Genel bir kural olarak, osilatör aşırı bir değere ulaştığında, bantın üst veya alt ucu, mevcut fiyatın çok hızlı bir şekilde aşırı gitmiş olabileceğini ve bir düzeltme veya konsolidasyon ihtiyacı olduğunu düşündürür. Ana osilatörler arasında RSI, LARRY WILLIAM %R ve MACD bulunur.
Osilatörlerin genellikle kullanıldığı en yaygın durumlar:
- Değerleri aşırı bir noktaya ulaştığında (aşırı alım/aşırı satım)
- Fiyat ve osilatör arasında ayrışma
- Sıfır çizgisini geçme, bu da fiyat trendinin yönü hakkında bir sinyal verir
RSI (Relative Strength Index)
Relatif Güç Endeksi (RSI), bir güvenliğin fiyatlar yükseldiği günlerdeki gücünü fiyatlar düştüğü günlerdeki gücüyle karşılaştırır. Dikey bir ölçekte 0 ila 100 arasında çizilir. 70’in üzeri aşırı alım olarak kabul edilirken, aşırı satım durumu 30’un altına düşüş olmasıdır. RSI’nın çok değerli olduğu iki durum vardır: başarısızlık salınımı ve ayrışma.
Başarısızlık salınımı, piyasanın 70’in üzerinde veya 30’un altında olduğu bir durumu ifade eder. Üst başarısızlık salınımı, yükseliş trendinde (70’in üzerinde) RSI’nın önceki zirveyi aşamamasıyla birlikte önceki bir destek seviyesinin aşağı yönlü kırılmasıyla gerçekleşir. Alt başarısızlık salınımı, düşüş trendinde (30’un altında) RSI’nın yeni bir düşük seviye belirleyememesi ve ardından önceki bir zirveyi aşmasıyla gerçekleşir.
Ayrışma, aşırı alım bölgesinde RSI’ın düşen yüksekler oluşturmasıyla birlikte fiyatın yükselen yüksekler oluşturduğu bir durumdur, bu da fiyatın gerçek tabloda düşebileceğini işaret eder. Bir düşüş trendinde, ayrışma, RSI’ın aşırı satım bölgesinde yükselen düşükler oluşturmasıyla birlikte fiyatın düşen düşükler oluşturmasıyla gerçekleşir, bu da fiyatın yukarı yönlü olabileceğini işaret eder.

LARRY WILLIAM %R
%R göstergesi, kapanış fiyatının son dönemdeki fiyat hareketindeki konumunu gösterir. Bugünkü kapanış fiyatı, belirli bir gün sayısı için fiyat aralığının en yüksek seviyesinden çıkarılır ve fark, aynı dönem için toplam aralığa bölünür. Hesaplama nüansları nedeniyle, tacirler genellikle ters çevrilmiş %R’yi çizerler, burada 20’nin altı aşırı alım ve 80’in üzeri aşırı satım bölgeleri olarak kabul edilir. Tüm osilatör analizleri, aşırı alım ve aşırı satım bölgelerinde ayrışma gibi ana faktörleri içerir.

MACD (Moving Average Convergence Divergence)
MACD, analizlerinde iki üssel hareketli ortalamayı kullanan bir osilatördür. Bir çizgi MACD olarak adlandırılır ve iki üssel olarak düzleştirilmiş hareketli ortalamaların farkını çizerek oluşturulur. Diğer bir çizgi olan sinyal çizgisi genellikle MACD çizgisinin 9 periyotluk üssel olarak düzleştirilmiş ortalamasıdır. Çizgiler birbirini kesince alım ve satış sinyalleri verilir ve bu fark histogram ile de gösterilir. Alım sinyali, MACD’nin sinyal çizgisinin üzerinden geçtiği noktada gösterilirken, satış sinyali, MACD’nin sinyal çizgisinin altından geçtiği noktada gösterilir. Göstergenin ayrıca bir sıfır çizgisi bulunur. İki çizgi sıfır çizgisinin çok üzerinde olduğunda aşırı alım durumu mevcuttur. İki çizgi sıfır çizgisinin çok altında olduğunda aşırı satım durumu mevcuttur.

Yazılarda yer alan analiz ve görüşler tamamen yazarın kişisel yorum ve görüşlerini yansıtmakta olup, sizin risk ve getiri tercihlerinizle uyumlu olmayabilir, gerçeği yansıtmayabilir ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yazılarda yer alan bilgiler yazarın şahsi görüşleri olup F-Ray Finansal Teknolojiler ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.